Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед25102020

Брой 204, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Светът трябва да се противопостави на САЩ, призова ирански министър

Светът трябва да се противопостави на САЩ, призова ирански министър

Светът трябва да се противопостави на САЩ, призова ирански министър

Руското външно министерство критикува Вашингтон за санкциите срещу Техеран

Светов­ната общ­ност трябва да се противопос­тави на изпол­з­ването на сан­к­ции от страна на САЩ, за да наложат волята си, или и други страни може да очак­ват да им се случи същото, заяви иран­с­кият вън­шен минис­тър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Рой­терс.

Президен­тът на САЩ Доналд Тръмп планира да издаде указ, поз­воляващ му да налага американ­ски сан­к­ции на всеки, който наруши оръжей­ното ембарго срещу Иран, което се очаква да изтече през октом­ври.

Същев­ременно американ­с­кият дър­жавен сек­ретар Майк Пом­пейо заяви, че сан­к­циите на ООН срещу Иран отново са в сила. Това би означавало, че оръжей­ното ембарго няма да изтече през октом­ври.

“Като правило, американ­ците тор­мозят и налагат сан­к­ции“, заяви Зариф пред иран­с­ката телевизия часове преди нас­тъп­ването на момента, когато според САЩ сан­к­циите на ООН отново са влезли в сила. “Светов­ната общ­ност трябва да реши как да се държи спрямо тор­моза“, добави той.

Рус­кото вън­шно минис­тер­с­тво раз­к­ритикува еднос­т­ран­ното обявяване от САЩ на задейс­т­ването отново на сан­к­циите на ООН срещу Иран. Ведом­с­т­вото под­черта, че твър­денията на Вашин­г­тон са лишени от законова основа.

“Незакон­ните инициативи и дейс­т­вия на САЩ не могат по дефиниция да имат законови меж­дународни пос­лед­с­т­вия за другите страни“, се казва в изяв­ление на вън­ш­ното минис­тер­с­тво на Русия.

Русия, която е ключов съюз­ник на Иран, обвини Вашин­г­тон, че прави шоу, и увери, че американ­с­ките изяв­ления не отговарят на дейс­т­вител­ността.

Мос­ква обвини още САЩ, че се опит­ват да “накарат целия свят да носи очила за вир­туална реал­ност“ и да приеме тях­ната гледна точка за нещата.

Поведението на Вашин­г­тон нанася “голям удар по авторитета на Съвета за сигур­ност на ООН“ и показва отк­рито “пренеб­режение към неговите решения“, се допълва в изяв­лението.

България

Икономика

Н. Василев: Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд

Н. Василев: Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеждането на валутния борд

Бюджет 2021 е най-популисткият от въвеж­дането на валут­ния борд досега. Раз­дават се милиарди, но без да има нуж­ното пок­ритие от приходи, и то…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Шахтьор подчини Реал (Мадрид) като гост

Отборът на Шах­тьор (Донецк) пос­тигна изненад­ваща победа с 3:2 като гост на Реал (Мад­рид) в двубой от група В на Шам­пион­с­ката лига. Попад…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...