Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря21102020

Брой 202, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Статуя на покойната съдия Рут Гинсбърг ще бъде издигната в родния й Бруклин

Статуя на покойната съдия Рут Гинсбърг ще бъде издигната в родния й Бруклин

Статуя на покойната съдия Рут Гинсбърг ще бъде издигната в родния й Бруклин

Статуя на починалата миналата сед­мица американ­ска вър­ховна съдийка Рус Гин­с­бърг ще бъде издиг­ната в ней­ния роден кв. “Брук­лин” в Ню Йорк, предаде АП.

На 87-годишна въз­раст тя бе най-старата от 9-те съдии във Вър­хов­ния съд на САЩ. Тя беше и видна радетелка на правата на жените.

Гин­с­бърг е починала в дома си във Вашин­г­тон, заобиколена от членовете на своето семейс­тво, след продъл­жително боледуване от метас­татичен рак на пан­к­реаса, се казва в съоб­щението на Вър­хов­ния съд.

Гин­с­бърг бе член на най-висшата съдебна инс­тан­ция на САЩ от 1993 г. и бе икона за американ­с­ките либерали .

“Нашата страна загуби юрист от исторически мащаб. Ние във Вър­хов­ния съд загубихме скъп колега. Днес скър­бим, но сме уверени, че бъдещите поколения ще запом­нят Рут Гин­с­бърг такава, как­вато я поз­навахме ние — неуморен и решителен борец за правосъдие“, каза пред­седателят на съда Джон Робъртс в изяв­ление по повод кон­чината й.

Гин­с­бърг е израс­нала в работ­ническо семейс­тво в нюйор­к­с­кия квар­тал “Брук­лин”, за да се издигне до пиедес­тала на един от най-авторитетните юристи в САЩ.

Гласът й бе решаващ при ключови решения на Вър­хов­ния съд, гаран­тиращи равни права за жените, раз­ширяване на правата на ЛГБТ-общността и запаз­ването на правото на аборт.

Гин­с­бърг е родена в Брук­лин през 1933 г.

България

Икономика

Култура

Непоказвани оригинални илюстрации от романа “Под игото“

В Габ­рово гос­тува изложба на Национал­ната биб­лиотека “Св. Св. Кирил и Методий“, която пред­с­тавя непоказ­вани оригинални илюс­т­рации от пър­вото…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Динамичен обрат на борсовите цени на зърното

Динамичен обрат на борсовите цени на зърното

Въп­реки неп­роменената прог­ноза на Меж­дународ­ния съвет по зърно за добива на пшеница, отново сме свидетели на динамичен обрат на цените на зъ…

Прочети още:

Loading...