Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед17012021

Брой 10, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали

Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали

Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали

Папа Фран­циск ръкоположи в събота 13 нови кар­динали, включително първи афроамериканец на високия сан, предаде АП. Церемонията бе силно белязана от пан­демията от коронавирус — двама от кар­диналите си останаха у дома, останалите се отказаха от обичай­ните за подобен случай праз­нен­с­тва, а базиликата “Св. Петър“ бе на прак­тика празна.

Церемонията, наречена кон­сис­тория, е сед­мата в пон­тификата на Фран­циск и отново отрази усилията на папата аржен­тинец да наз­начава кар­динали от места, където такива досега не е имало, или духов­ници, на чиято служба иска да отдаде почит. За първи път нап­ример свои кар­динали имат Бруней и Руанда. Девет от новоназ­начените кар­динали са на въз­раст под 80 години и могат да учас­т­ват в кон­к­лав за избор на нов папа. Досегаш­ният архиепис­коп на Вашин­г­тон, окръг Колум­бия, Уил­тън Грегъри стана пър­вият кар­динал афроамериканец.

Новите кар­динали и останалите лица, прис­тиг­нали в Рим за церемонията, тряб­ваше да останат под каран­тина 10 дни според изис­к­ванията на Ватикана в пап­с­кия хотел, където ястията им се носеха по стаите. Кон­так­тът им с вън­ш­ния свят се извър­ш­ваше чрез плат­фор­мата “Зуум“, а новите чер­вени роби бяха дос­тавени лично от прочутите шивачи на Рим. Обик­новено кон­сис­ториите са прид­ружени от множес­тво праз­нен­с­тва, като многоб­рой­ните присъс­т­ващи с дни учас­т­ват в приеми, литур­гии и вечери, пос­ветени на новите кар­динали и тех­ните приятели. Вместо обичай­ните хиляди гости обаче тази година в “Свети Петър“ бяха допус­нати само по 10 гости за всеки кар­динал.

България

Икономика

Loading...

Култура

„Искам вашия мъж“ се играе в Сатирата

Режисьорът Влад­лен Алек­сан­д­ров казва: Хората искат да бъдат щас­т­ливи в едно нещас­т­ливо време. Кирил Ефремов, Рада Кай­рякова и Сил­вия Лул…

Прочети още:

Loading...

Спорт

„Сините“ заминаха за Хърватия без новите

Лев­ски замина за лагера в Умаг (Хър­ватия) с група от 25 играчи. Треньорът Славиша Стоянович и новите попъл­нения Звонимир Микулич и Ребин Сул…

Прочети още:

Loading...

Земеделие