Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 94, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Сигнал в мозъка показва дали плъх може да се пристрасти към кокаин

Сигнал в мозъка показва дали плъх може да се пристрасти към кокаин

Сигнал в мозъка показва дали плъх може да се пристрасти към кокаин

Учени иден­тифицираха сиг­нал в част от мозъка на плъховете, който показва уяз­вимостта им към прис­т­рас­тяване към кокаин, съобщи АФП. Отк­ритието може да помогне за лечение на зависимостта от дрогата при хората.

“Има хора, които могат да взимат кокаин всяка събота вечер и не се прис­т­рас­тяват. Други не могат да се съп­ротив­ляват и се под­дават на нар­команията“ — под­черта Крис­тел Бонез от инс­титута по нев­ронауки към универ­ситет­с­ката бол­ница “Тимон“ в Марсилия.Учените са пресъз­дали с гризачите преживяване, фокусирано върху ключов критерий на зависимост, пред­с­тав­ляващ “кон­сумиране на нещо въп­реки отрицател­ните пос­ледици от това“.

В случая плъховете са имали дос­тъп до нар­котика, като при всяко второ прибяг­ване към него са получавали токов удар.

Около 15 до 20 процента от живот­ните “все пак опит­вали въп­реки риска да ги хване ток“. Именно те са били интересни за учените. Те отк­рили “въл­шебен под­пис“, поз­воляващ да бъдат инден­тифицирани по анор­мална елек­т­рическа актив­ност на нев­роните в суб­таламуса.

Суб­таламусът е в зона на мозъка, която учас­тва освен за други неща и във взимането на решения за цената и пол­зата. Тя се изпол­зва в лечение на мании.При стимулирането на това ядро с елек­т­ричес­тво с определена чес­тота плъховете ставали по-малко зависими от нар­котика. Извес­тно е, че това може да помогне да бъдат променени определени поведения, свър­зани с прис­т­рас­тяването.

България

Икономика

Култура

Спорт

Дамбраускас: Този мач бе катастрафа за нас

Треньорът на Лудогорец Вал­дас Дам­б­раус­кас заяви, че поражението от ЦСКА с 1:4, е било катас­т­рофа за неговия отбор. “Когато спечелиш титл…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...