Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб26092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67954 BGN1 GBP = 2.14389 BGN1 CHF = 1.81566 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Шанс за втори път да спечелим конкурса “Европейско дърво на годината“

Шанс за втори път да спечелим конкурса “Европейско дърво на годината“

За втори път Бъл­гария може да спечели кон­курса “Европейско дърво на годината“, съобщи за БТА Люба Кол­чева от фон­дация “ЕкоОб­щ­ност“ — бъл­гар­с­ката пар­т­ньор­ска организация в меж­дународ­ния кон­курс. Пър­вият път, когато страната ни е спечелила кон­курса е бил през 2014 година със стария бряст в Сливен. През тази година дъб-пазител на великотър­нов­с­кото Ново село ще пред­с­тавя Бъл­гария в кон­курса “Европейско дърво на годината“, а гласуването ще бъде отк­рито от първи фев­руари. В със­тезанието учас­т­ват дър­вета от 16 дър­жави, за които ще се гласува до края на месеца на сайта https://www.treeoftheyear.org/vote.

Кметът на Ново село Христо Хрис­тов уточни, че дъбът, който е на около 500 години е победител в миналогодиш­ното издание на национал­ния кон­курс “Дърво с корен“, организиран от фон­дация “ЕкоОб­щ­ност“. Той припомни, че целта на европейс­кия кон­курс не е да пред­с­тави красиви и стари дър­вета, а да покаже дър­вета с интересна история, които са се превър­нали в събирателен образ на мес­т­ната общ­ност.

Димитър Пен­чев, сек­ретар на читалище “Наука-1870“, уточни, че историята на селото, което е и родно място на отец Матей Преоб­ражен­ски — Мит­калото, е много любопитна. Пър­воначално то се е намирало на два километра западно в мес­т­ността “Юрта“. Според документи, пазени в Национал­ната биб­лиотека, през 1548 година селото в тази мес­т­ност е носело името Новосел. От там е минавал пътя от Свищов за Цариг­рад и населеното място е било обект на много набези.

В документ, пазен в тър­нов­с­ките регис­три е посочено, че в селото 178 души не са били мюсюл­мани, а поминъкът им е бил свър­зан с отг­леж­дането на коне. Заради набезите, хората се премес­т­ват на мяс­тото, където днес е раз­положено селото, което по онова време било неп­рис­тъпна гора. Според Пен­чев дъбът останал днес в цен­търа на селото до стар кладенец е от дъбовата гора, където новоселци са се нас­танили.

България

Икономика

Култура

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

„Удовол­с­т­вие е да попад­неш в невероят­ния магичен, извън­земен, абсур­ден, смешен, трагичен Радич­ков свят, да се срещ­неш с Радич­ковите герои, т…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Главният мениджър на клуба Красимир Балъков разясни поредните треньорски рокади

Глав­ният мени­джър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков разясни после…

Прочети още:

Loading...

Свят