Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон03082020

Брой 146, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фермери чакат срив на лавандуловото масло до 40 лв. за кг

Фермери чакат срив на лавандуловото масло до 40 лв. за кг

Фермери чакат срив на лавандуловото масло до 40 лв. за кг

Добивите са добри, но ме смущава цената, споделя производител от Новозагорско

Дали заради свитите пазари от коронавируса, бума на площи с лавандулови насаждения или останали миналогодишни запаси в дестилериите, в Южна България вече се споменават цени от 40 лв. за килограм масло. Производители искрено започват да се замислят дали си заслужава въобще да прибират реколтата. „Като очакван добив съм горе-долу добре, но ме смущава цената. Сега се говори за 40 лв./кг масло, докато миналата година даваха 60 лв./кг“, казва Димитър Николов пред Агри.БГ.

Вече над 20 години производителят отглежда лавандула в района на новозагорското село Караново. Няма проблем с намирането на пазар, защото продава на дестилерията в Гурково. „Площите наблизо непрекъснато се увеличават. Много от големите земеделци също засадиха лавандула. Сигурно заради това ще свалят цената, както стана и с розите“, предполага Николов.

По негови наблюдения реколтата ще бъде малко по-слаба в сравнение с миналата година. Времето е благосклонно – в момента няма дъждове, от 2-3 дни пече много, което е добре за лавандулата. „Смятам да жъна към 10 – 15 юли. Тази година пак ще е с машина, защото хората искат големи надници. Работата на полето е неблагодарна. Дори и сега, въпреки по-трудното движение заради коронавируса, не се чувства, че има повече желаещи работници“, споделя производителят.

Засега той няма проблеми с неприятели и не се е налагало да пръска. Преди две години обаче лавандулата му е била нападната от горски насекоми. След като част от насажденията му изсъхват заради вредителите, Николов изорава 20 дка. „На тези 20 дка засяхме пшеница, която сега ще жънем. Щяхме да слагаме рози, но се разубедихме. И там не е розово положението“, заключава Николов.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят