Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон03082020

Брой 146, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Пожарите по житните ниви са все от човешки грешки

Пожарите по житните ниви са все от човешки грешки

Над 893 декара житни масиви са унищожени при 4 пожара във Врачанско още в самото начало на жътвената кампания. „С настъпване на фаза восъчна зрелост, в периода на жътвена кампания възникват множество пожари, при което се унищожават хиляди декари със зърнено-житни култури. Най-честите причини са небрежност при боравене с открит огън, техническа неизправност, късо съединение”, обясни говорителят на полицията във Враца Красимир Василев.

Едно от най-важните правила, което трябва да се спазва до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата, е да не се пуши, да не се пали открит огън и да не се паркират превозни средства на разстояние по-малко от 50 м до посевите, твърдят експертите.

„Забранено е изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи, слогове и крайпътни ивици. При започване на жътвата трябва да се осигуряват изискващите се противопожарни ивици, широки не по-малко от 6 м, изпълнени чрез ожънване, отстраняване на сламата и изораване. Трябва да се използва изправна техника с осигурени искрогасители и средства за първоначално гасене на пожари”, уточни още Красимир Василев. Препоръчително е ежедневно след приключване на работа техниката да се почиства от наслоен прах, горими растителни остатъци и масло.

Освен изгорелите близо хиляда декара житни масиви във Врачанско до момента, сериозно пострада и стопанин от село Галиче – община Бяла Слатина. Не ясно все още защо е пламнал селскостопанският му склад с люцерна. Пламъците унищожили 100 рулона, а щетата е около 7000 лв.

Пожарната служба във Враца за пореден път призова стопаните на земеделски земи и лицата, които имат отношение към жътвената кампания, да проявят по-висока отговорност при дейности в житните масиви или в близост до тях.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят