Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон03082020

Брой 145, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Лихвите по кредитите тръгнаха нагоре, при депозитите без промяна

Лихвите по кредитите тръгнаха нагоре, при депозитите без промяна

Лихвите по кредитите, достигнали в края на миналата и началото на тази година рекордно ниски нива, започват да нарастат през второто и третото тримесечие на 2020 г. При депозитите няма промяна и те остават на рекордно ниски нива. Това отчита БНБ в последното си издание “Икономически преглед“. Очакваното влошаване на доходите заради коронакризата и свързаната с това по-висока рискова премия са другите причини за поскъпването на заемите. Евентуалното увеличение на необслужваните кредити в банковата система в резултат от влошаването на макроикономическата среда също може да допринесе за повишаване на лихвените проценти по новите заеми, смята БНБ. Освен увеличаването на лихвите, редица банки повишиха и таксите, а някои от тях въведоха и нови за услуги, които доскоро бяха безплатни. Например теглене на пари от банкомат на същата банка издала картата.

Още през април банкери предупредиха за начало на покачването на лихвите вследствие на повишения риск от разрастването на коронавируса. Някои банки вече вдигнаха лихвите по ипотечните кредити с около 0.25-0.5 процентни пункта и така рекордно ниските нива от 2.6 - 2.7% се покачиха до 3.1 - 3.2%.

В същото време БНБ очаква лихвите по депозитите да се запазят без промяна през следващите месеци. От началото на годината средните нива на новооткритите депозити в левове са 0.12 - 0.10%. Към края на март домакинствата спестяват средно около 9% от разполагаемия си доход - тенденция, валидна за последните две години, се посочва в доклада. Очакванията са през второто тримесечие този дял да се повишава именно заради пониженото потребление и нарасналата несигурност.

В същото време заради безпрецедентното спиране на работа в редица сектори на икономиката и бързото повишаване на безработицата през март и април, БНБ очаква през второто и третото тримесечие на 2020 г. сривът в заетостта и доходите на домакинствата да е много по-серизен от този при предишната криза в края на 2008 г.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят