Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон03082020

Брой 146, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Сушата върна земеделците седем години назад

Сушата върна земеделците седем години назад

Сушата върна земеделците седем години назад

При над 4,1 млн. тона очаквана житна реколта, може скоро да внасяме зърно

Спиралата по отношение на зърнената реколта тази година се завъртя и върна земеделските производители седем години назад - до 2013 година, когато в хамбарите бяха прибрани малко над 4,1 милиона тона пшеница. Това разбира се, не изненада земеделците, защото и в края на май, когато се проведе консултативният съвет по зърното, прогнозите им бяха най-близо до реалните количества, получени преди края на жътвата. Тогава председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов обяви, че количествата хлебно зърно тази година ще се движат между 4,2 и 4,3 милиона тона. Това по никакъв начин не е заплаха за хлебния баланс на страната, както постоянно повтарят чиновниците от министерството на земеделието. Те обаче упорито премълчават реалния проблем със спада на доходите, който неминуемо ще последва за земеделците тази година.

Защото от засетите над 11 милиона декара с пшеница над 200 хиляди са изцяло пропаднали след сухата зима. По данни на агроминистерството към края на май 100 процента унищожените ниви с всички зърнени култури са 250 хил. дка, но тук не влиза огромният процент от посевите, където от декар стопаните са получили между 30 и 50 на сто от миналогодишните добиви. А при тези резултати доходите на немалка част от стопаните в Добричко, Бургаско, Ямболско, Силистренско, част от Русенско, Сливенско, Хасковско и Врачанско ще бъдат под чертата. Колкото до алтернативните пролетни култури, които биха покрили част от тези загуби, на този етап никой не може да прогнозира как ще приключи годината за тях.

Миналата седмица министерството на земеделието обяви, че към втори юли са ожънати 1 710 607 т пшеница, като добивите са с 39% под миналогодишните. Няма данни за остатъчните количества зърно от стара реколта. Но ако експортът се запази на сегашните темпове, нищо чудно догодина да търсим зърно отвън, въпреки че нямаме намерение да нагнетяваме излишна паника. Защото онзи рекорден износ, който крепеше положителния търговски баланс при селскостопанските стоки, по никакъв начин няма да продължи тази и следващата година. Годишно през последните години страната ни търгуваше между 2 и 3 млн. т пшеница, се казва в коментар на Синор.БГ.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят