Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт04082020

Брой 146, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Кметове ще определят къде да се движат стадата с животни

Кметове ще определят къде да се движат стадата с животни

Проект за изменения и допълнения на Закона за ветеринарномедицинската дейност налага всички животни от животновъдни обекти, да бъдат включени в сборните стада, чиито маршрут в населените места се определя от кмета или кметския наместник. Мотивът за това законово изменение е, че към момента има животни, които не са включени в сборните стада и се движат по други маршрути, замърсявайки урбанизираните територии. Законопроектът е внесен в парламента от група депутати и е качен на страницата на Народното събрание. Цитираната промяна е в чл. 133, ал.2, т.8.

Документът предвижда докладите на независимите оценители, на база на които се изплащат обезщетения на животновъди при възникване на заразно огнище, да могат да бъдат връщани за цялостно или частично преработване, заедно с указания. В случай, че оценителят откаже да преработи доклада си според указанията, той ще бъде заменен с друг, а освен това няма да получи обещаното възнаграждение. Това е записано в нов член 144а.

С друга промяна се облекчава редът за повторно населване на животни в зона на заразно огнище. За животновъдните обекти, които не са допуснали зараза заради взети мерки за биосигурност, няма да се отнася процедурата, която се изисква при повторно заселване – писмено разрешение от областния директор към БАБХ, съгласувано с изпълнителния директор на агенцията и с директора на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

В чл. 145, който гласи: „Обезщетението за инвентар, чиято обща пазарна стойност към момента на унищожаването е над 500 лв., се заплаща след определянето и от независим оценител, а под тази стойност - по пазарни цени”, като 500-те лева са променени на 1000 лв. Изменението е мотивирано с констатацията, че много често възнаграждението на независимия оценител се доближава до общата сума за инвентара, който следва да бъде унищожен.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят