Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря30092020

Брой 187, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67595 BGN1 GBP = 2.16095 BGN1 CHF = 1.80827 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) В Добруджа се възвръща интересът към тритикалето - култура за хляб, биогаз и силаж

В Добруджа се възвръща интересът към тритикалето - култура за хляб, биогаз и силаж

В Добруджа се възвръща интересът към тритикалето - култура за хляб, биогаз и силаж

С раз­витието на биологич­ното земеделие се въз­в­ръща интересът на зър­ноп­роиз­водителите в Доб­ру­джа към отг­леж­дането на тритикале — кул­тура, от която може да се омеси хляб и да се добие биогаз и силаж, заяви пред БТА селек­ционерът д-р Христо Стоянов от Доб­ру­джан­с­кия земедел­ски инс­титут. Науч­ната база пред­с­тави най-новите сор­тове тритикале на изложението “Сел­с­кото стопан­с­тво и всичко за него“ в Доб­рич.

Тритикалето е по-устойчива кул­тура от пшеницата, съдържа по-малко глутен, повече фибри и по-лесно усвоими захари. От сор­товете “Атила“, “Колорит“, “Доб­ру­джанец“ става най-хубавият хляб, казва селек­ционерът. По думите му, ако брашно от тритикале и пшеница се смеси в съот­ношение 5050 или 7525 процента, се изпича дъл­гот­раен хляб с деликатен вкус и аромат.

Доб­ру­джан­с­кия земедел­ски инс­титут притежава сер­тификати за 11 сорта тритикале, които имат продук­тов потен­циал по 89 тона до 10.8 тона зърно от хек­тар. Селек­тираните сор­тове са с отлична устой­чивост на засушаване и на редица болести — браш­неста мана, ръжди, фузариум, сеп­тория. За есен­ната сеитба инс­титутът ще осигури семена от “Акорд“, от “Рес­пект“, който бързо налива зър­ното, от “Доб­ру­джанец“ и “Дони-52“ — с висока устой­чивост на орон­ване на класовете, посоч­ват от науч­ната база.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят