Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон21092020

Брой 180, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.14178 BGN1 CHF = 1.81499 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) ЗК „Сеяч“ търси начини за справяне с жестоката суша чрез щадящи обработки

ЗК „Сеяч“ търси начини за справяне с жестоката суша чрез щадящи обработки

ЗК „Сеяч“ търси начини за справяне с жестоката суша чрез щадящи обработки

Земеделието е пред сериозно изпитание. Дори и да се съв­земем след пораженията от сушата, пос­лед­с­т­вията ще се усещат най-малко 23 години“, смята Кирчо Шар­ков, пред­седател на ЗКПУ „Сеяч“ във вар­нен­с­кото село Царевци. „Едва изкарахме семена за посев, не ни стигат и в момента купуваме. Имах 350 дка елитни семена за въз­п­роиз­вод­с­тво, но всичко замина. Зър­ното е спаружено и свито“, допълва още стопанинът. През миналата есен в кооперацията са заложени 4400 дка пшеница. 2000 дка от тях пропадат на 100 % и са презасети с царевица и слън­чог­лед.

Според Кирчо Шар­ков проб­лемът със засушаването не е нов. „Като започ­нем от миналото лято, есента и зимата — нямаше валежи и сняг. Пролетта на 2020 също. Така още в началото на април пшеницата започна да съхне“, връща се назад във времето произ­водителят. От 20 дни стан­цията в кооперацията показва 0 % влага. “При пролет­ните кул­тури нещата бяха добре, но и там вече се влошават. При нас не е валяло от началото на юни. Явно и при царевицата и слън­чог­леда няма да имаме реколта, а само загуби “,казва земеделецът.

Лошите“ подаръци на природата изис­к­ват съот­ветна реак­ция. От 3 години кооператорът проучва въз­мож­нос­тите за прилагане на No-Till и Strip-Till тех­нологиите. „Трябва да намерим начин да запазим поч­вената влага. Ако имаме още една такава година, много хора ще бъдат принудени да се откажат и ще фалират“, раз­съж­дава Шар­ков. Той смята, че за да се приложи как­вато и да е тех­нология, трябва да има под­готовка на поч­вата. „Най-късно от догодина поч­вам поетапно да работя в тази посока. Убедил съм се, че това трябва да правим — да пазим влагата в поч­вата. От 3 години следя процесите при щадящите тех­нологии у нас, посещавам колеги, гледам по полетата, проуч­вам“, споделя още земеделецът. Той уточ­нява, че през тази година е мис­лел да си закупи необ­ходимата тех­ника, но инвес­тицията ще се забави. Въп­реки това промяната в начина на обработка на поч­вата е належаща и необ­ходима, за да продължи да прави земеделие, пише Галина Нед­кова от Агри.БГ.

България

Икономика

Култура

Почина леген­дарен барабанист

Бив­шият барабанист на британ­с­ката рок­г­рупа “Юрая Хийп“ Лий Кър­с­лейк почина вчера на 74 години, предаде ТАСС, като цитира музикал­ното издание…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят